-

Skotsk Whisky Single malt

9 vare(r)

Single Malt Whisky, er whisky fra det samme destilleri og er lavet af maltet byg, normalt er mange forskellige fade sammenblandet. Opbevaringstiden varierer mellem ca. 8-15 år. Mange Single Malt sorter er kold filtreret så whisky´n skal forblive ren og klar i flasken. Normalt blandes forskellige tønder og undertiden årgange af whisky for at få en blødere og mere stabil kvalitet, men det er altid den yngste angivet på flaskens etiket. En whisky tappet fra et enkelt fad er det man kalder for Single Cask.

Whisky regioner i Skotland Ofte taler man om at en whisky kommer fra en bestemt region i Skotland. Disse regioner er: Speyside, Lowlands, Highlands, Campbeltown, Islay og Øerne. Grunden til denne opdeling er fordi whisky fra de forskellige regioner udviser generelle karakteristika og kendetegnes i deres smag. Årsagerne til disse forskellige smage er på grund af forskellige anvendte råvarer, klima samt produktioner.

Speyside whisky er Skotlands hjerte med absolut fleste whisky producenter. Området er opkaldt efter floden Spey der løber gennem området. Mange destillerier tager deres vand fra floden. Faktisk er Speyside en del af Highlands, men da det er et meget stort område, og den type whisky, som fremstilles, er forskellig fra whisky regionen Highlands, er Speyside en separat region. En Speyside er en egnet whisky at tilbyde den der normalt ikke drikker whisky, de er relativt milde, men har stadig meget smag og karakter.

Highlands er det største område i Skotland. Sammenlignet med Lowlands er whisky fra Highlands meget varierende i smag, hvilket i høj grad skyldes at mikroklimaet varierer meget inden for regionen, de meget forskellige produktionsmetoder samt de mange forskellige råvarer. Whiskyen er generelt kraftig, velsmagende og til dels røget. Ordet Glen, som er inkluderet i navnet på mange Highlands og Speyside betyder dalen.

Lowlands, som navnet antyder er et fladt område uden bakker. Det er også placeret nærmest England. Whiskyen, som er produceret her er let, lidt sprittet og har ingen særlig salthed, tørv eller tung røgsmag ligesom mange andre whiskyer har. Lowlandsorterna varierer lidt i smag og passer godt før middag.

Campbeltown var engang et blomstrende whisky område og byen med samme navn blev kendt som whisky hovedstad. I 1886 var der ikke mindre end 21 destillerier i og omkring byen! I dag er der tre aktive destillerier tilbage, Springbank, Glengyle og Glen Scotia. At Campbeltown stadig er en separat region, afhænger af dens historie mere end noget andet. Whisky fra Springbank kendetegnes ved at destilleriet ligger ved havet og at whiskyen optager en vis mængde salthed under opbevaring. Selv en let behagelig røget og sødme findes i smag og aroma. Den filtreres ikke, hvilket betyder, at smag og aroma fortsat er til stede når whiskyen kommer på flaske og frem for alt nydes.

Islay (udtales aj-la)... En lille ø på Skotlands vestlige side mod Atlanterhavskysten. Herfra kommer adskillige kendte sorter og generelt kan man sige, at whisky herfra smager af røg, tørv, tang, tjære og salthed. Variationen er alligevel stor og mildere varianter er tilgængelige. På et tidspunkt fandtes der 23 destillerier, idag er der ikke helt så mange men dem der stadig er aktive er nogle af de mest kendte mærker inden for røget whisky, Laphroaig, Caol Ila, Bruichladdich, Ardbeg, Bowmore, Bunnahabhain og Lagavulin. Kilchoman er et af de nyere destillerier som åbnede i 2009 og var det første nye destilleri til åbne på Islay i 124 år.

Øerne (Islands). Mange mennesker forveksler denne region med øen Islay, men øerne er en separat region bestående af øerne Mull, Orkney, Jura, Arran, Shetlandsøerne, og Skye. Hvorvidt Orkneyøerne tilhører Øerne (Islands) eller ej, drøftes indgående, flere mener at det bør tilhøre Highlands i stedet. Whiskyen herfra kan sammenlignes med en mildere Islay. På den meget naturskønne ø Skye laves en anden eminent whisky, Talisker. Whisky fra Øerne er værdsat af dem, der har drukket whisky et stykke tid.