1-4 dages levering |14 dages returret |Unikt sortiment

Whisky

Whiskytyper

Single Malt
Er whisky fra det samme destilleri og er lavet af maltet byg, normalt er mange 
forskellige fade sammenblandet. Opbevaringstiden varierer mellem ca. 8-15 år. 
Mange Single Malt sorter er kold filtreret så whiskyn skal forblive ren og klar i flasken. 
Normalt blandes forskellige tønder og undertiden årgange af whisky for at få en 
blødere og mere stabil kvalitet, men det er altid den yngste angivet på flaskens etiket.
En whisky tappet fra et enkelt fad er det man kalder for Single Cask.

 

Blended Malt
En blanding af single malt whiskyer fra mere end et destilleri.

 

Single Grain
Ligesom Single Malt whiskyer, skal Single Grain whiskyer produceres i kun én destilleri. 
Den afgørende forskel mellem Single Malts og Single Grain er, at det er lavet af 
andre end bare maltet byg. Dette kan omfatte majs, hvede eller umaltet byg, for blot 
at nævne nogle få. Single Grain kan indeholde nogle maltet byg, men den skal også 
indeholde andre kornsorter for at blive betragtet som en Single Grain.

 

Blended Grain
En blanding af Single Grain whiskyer fra mere end et destilleri.

 

Blended Scotch Whisky
En blanding af malt whisky og grain whisky. Mellem 10 og endda op til 50 maltwhisky kan være en 
del af en blandet. Hvilke sorter der er inkluderet er normalt meget hemmeligt. At lave en blended 
whisky er et ansvarligt job, fordi det skal opretholde den samme kvalitet fra tid til anden. 

 

Whisky regioner i Skotland

Ofte taler man om at en whisky kommer fra en bestemt region i Skotland.

Disse regioner er: Speyside, Lowlands, Highlands, Campbeltown, Islay 
og Øerne. Grunden til denne opdeling er fordi whisky fra de forskellige 
regioner udviser generelle karakteristika og kendetegnes i deres smag. 
Årsagerne til disse forskellige smage er på grund af forskellige anvendte 
råvarer, klima samt produktioner.

 

Speyside 
Speyside whisky er Skotlands hjerte med absolut fleste whisky producenter. Området er opkaldt efter floden Spey der løber gennem området. Mange destillerier tager deres vand fra floden. Faktisk er Speyside en del 
af Highlands, men da det er et meget stort område, og den type whisky, som fremstilles, er forskellig fra whisky regionen Highlands, er Speyside en separat region. En Speyside er en egnet whisky at tilbyde den der normalt ikke drikker whisky, de er relativt milde, men har stadig meget smag og karakter. 

 

Highlands
Er det største område i Skotland. Sammenlignet med Lowlands er whisky fra Highlands meget varierende i smag, hvilket i høj grad
skyldes at mikroklimaet varierer meget inden for regionen, de meget forskellige produktionsmetoder samt de mange forskellige råvarer. Whiskyen er generelt kraftig, velsmagende og til dels røget. Ordet Glen, som er inkluderet i navnet på mange Highlands og Speyside betyder dalen.

 

Lowlands
Som navnet antyder er et fladt område uden bakker. Det er også placeret nærmest England. Whiskyen, som er produceret her er let, lidt sprittet og har ingen særlig salthed, tørv eller tung røgsmag ligesom mange andre whiskyer har. Lowlandsorterna varierer lidt i smag og passer godt før middag.

 

Campbeltown
Campbeltown var engang et blomstrende whisky område og byen med samme navn blev kendt som whisky hovedstad. I 1886 var der ikke mindre end 21 destillerier i og omkring byen! I dag er der tre aktive destillerier tilbage, Springbank, Glengyle og Glen Scotia. At Campbeltown stadig er en separat region, afhænger af dens historie mere end noget andet. Whisky fra Springbank kendetegnes ved at destilleriet ligger ved havet og at whiskyen optager en vis mængde salthed under opbevaring. Selv en let behagelig røget og sødme findes i smag og aroma. Den filtreres ikke, hvilket betyder, at smag og aroma fortsat er til stede når whiskyen kommer på flaske og frem for alt nydes.

 

Islay (udtales aj-la)
En lille ø på Skotlands vestlige side mod Atlanterhavskysten. Herfra kommer adskillige kendte sorter og generelt kan man sige, at whisky herfra smager af røg, tørv, tang, tjære og salthed. Variationen er alligevel
stor og mildere varianter er tilgængelige. På et tidspunkt fandtes der 23 destillerier, idag er der ikke helt så mange men dem der stadig er aktive er nogle af de mest kendte mærker inden for røget whisky, Laphroaig, Caol Ila, Bruichladdich, Ardbeg, Bowmore, Bunnahabhain og Lagavulin. Kilchoman er et af de nyere destillerier som åbnede i 2009 og var det første nye destilleri til åbne på Islay i 124 år. 

 

Øerne (Islands)
Mange mennesker forveksler denne region med øen Islay, men øerne er en separat region bestående af øerne Mull, Orkney, Jura, Arran, Shetlandsøerne, og Skye.
Hvorvidt Orkneyøerne tilhører Øerne (Islands) eller ej, drøftes indgående, flere mener at det bør tilhøre Highlands i stedet. Whiskyen herfra kan sammenlignes med en mildere Islay. På den meget naturskønne ø Skye laves en anden eminent whisky, Talisker. Whisky fra Øerne er værdsat af dem, der har drukket whisky et stykke tid.

 

Når du drikker whisky:

- Farven afslører nogle ting. En mørkere whisky er med større sandsynlighed fremstillet i tønder af europæisk træ. En lysere whisky indikerer fremstilling i en tønde af amerikansk oprindelse

 

- Ved at først vippe og derefter hvirvle glasset, kan man se hvad der sker med den del af indholdet, som ønsker at hænge på  indersiden af glassets øvre dele. Det handler om at se hvordan det der er tilbage ser ud og opfører sig. Højere hastighed ned indikerer et højere alkoholindhold.

 

- Duft flere gange. I første omgang skal du vænne dig til duften. Dine sanser skal forstå hvad der foregår. Derefter vil du få det første indtryk. Det næste snif er for detaljerne.

 

- Nu er det tid til at smage på whiskyen. Hold den ti sekunder, før du tillader væsken at spredes i munden! Du bør ikke have for travlt med at synke! Spyt ikke ud. (det er ikke en vintest).

 

- Tilføj et par dråber vand, det frigør mere smag fra whiskyen.

 

Din avec afslører hvilken person du er!

I glasset: Whisky
Whisky nyderen kan enten være en nyuddannet studerende, der ønsker at signalere viden, en ældre herre, der er kommet til den erkendelse, at kun whisky bidder godt...
eller blot en bevidst og vidende "connoisseur". Røget whisky og især gourmeternes favorit whisky "fra øerne" drikkes af folk der ønsker at signalere, at de ikke kun ønsker at drikke alkohol - men også at drikke intelligent. Det er mennesker, der rent faktisk læser bøger, eller i det mindste magasiner og blade og kan tale for evigt om mikrobryggerier og deres forskellige aftapninger.

 

I glasset: Rom
Et avec slægt, der kan komme i mange former:  skjorte og dreadlocks, sort farvet hår og læbe piercinger, trendy hipsterskæg og tatoveringer. Fællesnævneren er imidlertid krystalklar: Det lidt mere alternative billede.
Denne person er vild med at sige noget i stil med "det er så sygt forældet med folk, der drikker whisky, jeg drikker altid mørk rom til kaffen" med et ansigtsudtryk,
som om han netop havde opfundet hjulet.

 

I glasset: Cognac
I ni ud af ti tilfælde, en mand, eller mere korrekt en "ældre herre" - uanset alder. Nogle mænd er notorisk gamle allerede i gymnasie alderen. Cognacssipperen er født i tweed jakke med lapper på albuerne, kan navnene på mindst ti skræddere i London, og ønsker han kunne gå i skole ligesom i "Dead Poets Society. Ofte set med cognac glas i den ene hånd og en pibe i den anden.